• ΧΡΩΜΑ

Χρώμα και ψυχολογία

Τα χρώματα επιδρούν άμεσα στην ψυχολογία του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό η επιλογή χρωματικών τόνων σε ένα σπίτι δεν καθορίζει μόνο το διακοσμητικό στυλ αλλά επηρεάζει υποσυνείδητα και τα συναισθήματα των ανθρώπων που ζουν ή επισκέπτονται την κατοικία.

Δείτε τα βασικά χρώματα και πώς επηρεάζουν την ψυχολογία

 

red

Κόκκινο

Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους και προκαλεί έντονα συναισθήματα. Εκφράζει την περιπέτεια, την ενεργητικότητα, τη δύναμη αλλά και την επιθετικότητα γι' αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.

white

Λευκό

Το λευκό χρώμα αντιπροσωπεύει την καθαριότητα και την αγνότητα. Δημιουργεί χώρους φωτεινούς και μεγάλους όμως ένας χώρος βαμμένος αποκλειστικά σε λευκό χωρίς άλλα χρώματα μπορεί να δημιουργήσει ψυχρότητα.

green

Πράσινο

Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης και συμβολίζει την ηρεμία και την υγεία. Ηρεμεί, χαλαρώνει και γι' αυτό χρησιμοποιείται ευρέως από τους διακοσμητές σε όλες τις αποχρώσεις του.

blue

Μπλε

Το μπλε και οι αποχρώσεις του συμβολίζει τη γαλήνη, την καθαρότητα και την ασφάλεια. Οι φωτεινές αποχρώσεις του χρησιμοποιούνται πολύ στους εργασιακούς χώρους καθώς βελτιώνουν την παραγωγικότητα των εργαζόμενων.

orange

Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί χρώμα, αγαπημένο των διακοσμητών, προκαλεί ενθουσιασμό, ζεστασιά και ενεργητικότητα. Δημιουργεί θετικά συναισθήματα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως.

brown

Καφέ

Το καφέ είναι το χρώμα της γης και δημιουργεί συναισθήματα άνεσης, ασφάλειας και ζεστασιάς. Είναι ιδανικό για χώρους υποδοχής καθώς προσδίδει φιλικότητα στο χώρο.

purple

Μοβ

Το μοβ είναι το χρώμα του πλούτου. Υποδηλώνει μυστήριο, πνευματικότητα και εξάπτει τη φαντασία. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί εκτεταμένη χρήση μπορεί να δημιουργήσει αντίθετα αποτελέσματα.

yellow

Κίτρινο

Το κίτρινο χρώμα δημιουργεί ευδιαθεσία, ζεστασιά και χαρά. Οι διάφορες αποχρώσεις του είναι πολύ δημοφιλείς στους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους.

pink

Ροζ

Το ροζ είναι το αγαπημένο χρώμα των γυναικών. Εκφράζει την αθωότητα, την ευαισθησία και το ρομαντισμό. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε κοριτσίστικα δωμάτια